[:ca]

1959 (20 de setembre): Neix a Madrid.

1975/1976: Primeres cançons i actuacions en públic.

1982: Llicenciat en Filologia. Professor de llengua i literatura. Primer LP.

1984: Segon LP. Canta arreu de Catalunya, a Saragossa, Madrid…

1985: Realitza un programa sobre Cançó internacional a la Cadena 13. TV: Fes Flash, Taula de so… Enceta una secció a Serra d’Or (A puntades de veu), que avui continua realitzant. També ha escrit, o escriu, a Revista Musical Catalana, Cultura, Diario de Terrassa (on també realitza els mots encreuats), Avui, Chorus, etc.

1986: Tercer LP.

1987: Guionista per a RNE/R4. Escriu per a M. Josep Villarroya, La Salseta del Poble Sec… TVE i TV3: Te o cafè, Música Vista

1988: Quart LP. Actua a l’Àngel Casas Show de TV3. Guanya el Premi al Disc Català de l’any (millors textos). Participa en l’enregistrament del disc col.lectiu Tocats de Nadal, guanyador d’un Èxit d’Or. Actua a Euskal Telebista, París, L’Alguer…

1989: Terrassa el fa capgròs de l’any. Comença a publicar com a traductor.

1990: Cinquè àlbum, arranjat per Manel Camp.

1991: Columna publica, amb pròleg de Raimon, El mot i qui el vetlla.

1992: CD antològic. Actua a Milà i participa en un especial de la RAI. Enceta una tasca paral.lela com a adaptador de Brassens. En resulten dos CD entre 1992 i 1993. Canta a Madrid, París (cinc dies al Théâtre de la Mainate), etc.

1994: Canta arreu dels Països Catalans (Dénia, València, Perpinyà, Mallorca, Ripoll…) i fora de l’àrea catalana (Seta, Tolosa…). Els seus treballs sobre Brassens arriben a França, Suïssa, Luxemburg, Quebec… TVE li dedica un especial d’1/2 hora.

1995: Nou CD de temes propis, presentat a Barcelona (L’Espai), el Vendrell (Auditori Pau Casals), Madrid (La Cuarta Pared), Terrassa, Mercat de Música de Vic, Igualada, París, etc.

1996: Actuacions múltiples. Especial d’una hora per a TV3. Escriu i adapta els textos del CD de La Salseta del Poble Sec Estic content que rutlli. Estrena amb èxit un espectacle monogràfic sobre Brassens, que duu per Catalunya (Barcelona, Manresa…) i França (Pau, París…). Guanya el Premi Agustí Bartra de poesia.

1997: Enregistra un nou CD de temes propis (novament guanyador del Disc Català de l’Any -millors textos). Escriu diverses cançons per al disc de Dyango Quan l’amor és tan gran. Fa adaptacions per a Bojos pel ball (TV3). Canta arreu.

1998: Més versions per a Bojos pel ball. Nou especial per a TV3. Col.labora com a autor en el CD Eròtic Giust. Canta a Luxemburg, Sarrebrück (Alemanya), etc.

1999: Acaba la seva tesi doctoral sobre Cançó francesa i catalana del s.XX. Escriu adaptacions per al CD Íntim de Guillermina Motta. Canta a Artigues, Mallorca, Barcelona (Teatre Malic), Alcoi, Lluc, París (Trianon Palace), etc.

2000: Nou CD: espectacle a Perpinyà, Girona, Sant Cugat, St. Sadurní, Montpeller, Eivissa, València, Terrassa, Ripollet, etc. Es doctora en Filologia Romànica. Proa/Enciclopèdia Catalana publica el seu Diccionari de la Cançó. TV3: De prop.

2001: Actua a Manresa, Igualada, Bédarieux, Vaison-la-Romaine, Ricaldone (el Piemont), Théâtre Molière de Sète, Zénith de Montpellier, Bilbao, Mungia, Mallorca, Menorca, etc. Noves adaptacions per a discos de Dyango i Xavier Ribalta. Li és concedit el IX Premi de Música Francesc Pujol i Pons.

2002: Actua a Barcelona (Barnasants, Palau de la Música -Homenatge a S.Escamilla-, CAT –amb Anje Duhalde-, La Sedeta…), Molins de Rei, Almussafes, València, Cocentaina, Banyuls, Sta. Coloma, Ontinyent, Alacant, Vauvert, Elx, Vigo, Santiago, A Coruña, etc. Surt el seu nou CD.

2003: Tercer CD amb versions de Brassens. Estrena del nou espectacle a París. Després, concerts a Mallorca, València, Donostia, Reus, Tolosa de Llenguadoc, Les Borges Blanques, Vilafranca del Penedès, Barjac (Festival Chansons de Parole), Festa Major de Gràcia, Tarragona, Bellpuig, Suïssa, etc. TVE: Mix d’avui. Premi Cerverí a la millor lletra de cançó inèdita. La Nit de Santa Llúcia guanya el Premi Lola Anglada de narrativa infantil.

2004: Dirigeix i presenta un programa a Ona Música i, a partir de setembre, un altre (Del llibre a l’orella) a Catalunya Cultura i escriu els guions dels programes Obre’t d’orelles, Afectes molt especials i Segons la lluna, amb Guillermina Motta, per a Catalunya Ràdio. Col.laboracions en discos de Mesclat, Dyango, La Principal de la Nit. CD piano-veu amb Conrad Setó. Estrena una cançó al “Matins de TV3”. Actuacions a Luxemburg, Málaga, León, Béziers, Valladolid, Santander, Tarragona, Terrassa, Gràcia, Vic, Mallorca, Copenhaguen, etc.

2005. Actuacions a Almussafes, Dénia, Girona, L’Ametlla del Vallès, Arbúcies, Madrid, Festival Muratalents (França), Praga, etc. Fa una vintena de tallers sobre poesia i cançó a Instituts de Secundària. El mes de novembre estrena un espectacle amb textos d’Agustí Bartra.

2006. Imparteix més de 20 tallers de literatura a Instituts d’arreu de Catalunya, i cursos a la SGAE i al Col.legi de Doctors i Llicenciats. Apareix el CD dedicat a poemes d’Agustí Bartra. Actua a Utiel, Valldoreix, Guadix, Brussel.les, Belgrad, Budapest, Gijón, etc. Adapta les cançons de La bande à Bonnot (Boris Vian) per a un espectacle teatral d’Agustí Humet.

2007: Canta a Mataró, Reus (Teatre Bartrina), Motril, Loja, Tudela, Saragossa, Praga, Gijón, etc. Més tallers literaris a IES catalans. Comença la publicació de la seva “Integral Oberta” en dobles CD. Ed. Barcanova publica la novel.la juvenil L’Okupa de cervells, que aviat és reeditada degut al seu èxit. Estrena al Romea (17-IX) una variant teatralitzada del seu espectacle sobre Bartra, amb Lluís Soler, Àngels Poch, Rosa Cadafalch i Pep Minguell, i amb direcció de Carles Canut.

2008: Segon i tercer dobles CD de la Integral. 41 tallers de literatura arreu de Catalunya. Concerts a Bristol, etc. Setembre: presenta l’exposició La Mort i la Cançó a la sala Muncunill de Terrassa. Octubre: porta l’espectacle sobre Bartra a Guanajuato (Mèxic), per al Festival Internacional Cervantino. Canta a París (Intégrale Brassens i Espace C.Dente), Eivissa, etc.

2009: Canta a Itàlia (Nàpols, Bari), Praga i Suïssa (Friburg, Lausana, etc). Presenta al Romea el 23 de febrer el seu espectacle Els Hereus dels Trobadors, amb Ferran Frauca, Lídia Pujol, Roser Batalla, Miquel Àngel Pascual (La Trinca) i el trio de Dani Espasa. L’endemà, Agustí Humet estrena a l’Institut del Teatre el seu espectacle El temps de les cireres. Escriu les adaptacions del CD Auteclàssic, de Joan Isaac i Luis Eduardo Aute, presentat a Perelada. Molts tallers literaris i concerts per a IES, EEOOII, Universitats, etc.

2010: Barcanova publica el seu llibre per a infants El genial oncle Anastasi. Molts tallers literaris i concerts per a IES, EEOOII, Universitats, etc. Apareix el seu nou CD de temes propis (A contraveu), que presenta a « Els Matins » de TV3 i obté una excel.lent acollida crítica i de públic.. Escriu guions i elabora dramatúrgies per a diversos espectacles de la Fundació del Teatre Romea. Ajuda Luis Eduardo Aute a escriure la secva primera cançó en català (“Somnis de la plaça Rovira”). Canta a Praga,, Suïssa, Perpinyà, Tolosa de Llenguadoc, Terrassa, etc, etc

2011: L’espectacle (amb guió i dramatúrgia de Pujadó) Ovidi Montllor: l’artista, el cantant, el pallasso omple el Teatre Romea. Adapta al català la Cantata per a un cor blau d’Allain Leprest i Romain Didier, i participa en la presentació de l’espectacle a Barcelona amb Didier, Enzo Enzo, trenta-quatre instrumentistes i una coral de cent cinquanta infants marroquins i catalans. Participa en un debat sobre Cançó Francesa al programa de TV· Millenium. Col.labora amb Lídia Pujol en la composició de diversos temes. Canta a Friburg, Saxon, Colliure, Tolosa de Llenguadoc, Barcelona (festival Barnasants), Caldes d’Estrac, etc, etc, i –juntament amb Olga Suàrez- duu arreu del País Valencià (Benicarló, Elx, Benimodo, Alacant, Cullera, Vila-Real, etc) amb un gran èxit, el muntatge Dos entre tants: el verí d’Estellés, que combina les seves cançons amb els poemes de V.A.Estellés. Fa dotzenes de concerts didàctics a IES i Universitats. Enregistra en directe el CD/DVD Maragall, paraula viva, amb col.laboracions de Serrat, Aute, Pasqual Maragall, Carles Canut, etc.

2012: Escriu diversos llibres infantils i juvenils que sortiran el 2013 i queda finalista del premi Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil amb La Serpentina i l’antiga família. Commemora el 30 aniversari de la sortida del seu primer disc amb un concert antològic que presenta a la sala Luz de Gas. Canta a La Garriga, Terrassa, Barcelona (Barnasants), Sta Coloma de Farners, Montpellier, Lleida, Nàpols, Tartu (Estònia), etc.

2013: Surt un nou CD monogràfic (Brassens, llum i ombra) amb versions de Georges Brassens. Elabora Itineraris Pedagògics de Llengua i Literatura per a alumnes d’ESO. Ed. Barcanova publica les novel.les El ficcionauta La Serpentina i l’antiga família, i el llibre de textos breus Paraules d’amor, i Cruïlla, el seu llibre de narracions La guerra dels mots.

2014: Estrena al Teatre Romea, al Kursaal de Manresa, etc, diversos espectacles escrits per ell i dirigits per Carles Canut, amb actors com Joan Pera, Jordi Boixaderas, Mingo Ràfols, Mònica Glaentzel, etc (“Amb ales a la veu”, “No fem bromes amb l’humor”, les dramatitzacions de la “Disputa de l’ase” i de “Lo Somni”). Realitza prop de vuitanta tallers literaris entre gener i juny a IES i escoles d’arreu de Catalunya. Adapta “Cyrano de Bergerac” i “L’auca del sr. Esteve” per a una col.lecció juvenil de Barcanova. Prepara una nova novel.la i un nou CD de temes propis per a 2015, així com un llibre sobre la història de la Cançó Francesa des del s. XIX.

[:es]

1959: Nace en Madrid, de padre madrileño y madre terrassense. A los cuatro años se traslada a Terrassa con su familia.

1975/6: Escribe sus primeras canciones y empieza a actuar en público.

1982: Se licencia en Filología, y publica un primer LP (El temps dels fanals en flor).

1983: Comienza a colaborar en varios diarios y revistas, donde escribe acerca de la canción europea (Serra d’Or, Avui, Chorus, Revista Musical Catalana) e incluso realiza crucigramas (Diario de Terrassa).

1984: Nuevo disco (Calaix de sastre) y actuaciones frecuentes, también fuera de Cataluña (Zaragoza, Madrid -concierto para Radio 3)

1985: Dirige y presenta un programa sobre canción en la Cadena 13. TV: Fes flash!, Taula de so.

1986: Tercer LP (Papiroflèxia). Trabaja como guionista para RNE/R4 (La ràdio modulada), y escribe para otros intérpretes, como M.Josep Villarroya. TVE/TV3: Música Vista, Te o cafè…

1988: Cuarto LP (Mel i Vinagre), presentado en directo en el Àngel Casas Show de TV3. Premio al Disco Catalán el Año de RNE/R4 (mejores textos). Participa con Gato Pérez y otros en el álbum colectivo Tocats de Nadal, ganador de un “Èxit d’Or”. Actua en Euskal Telebista, París, L’Alguer (Cerdeña), etc.

1989: Es nombrado “capgròs de l’any” (la ciudad de Terrassa bautiza un cabezudo hecho a su imagen). Comienza a publicar libros como traductor.

1990: Quinto LP, arreglado por Manel Camp: Ambaixador d’Enlloc.

1991: Ed. Columna publica un libro con todos sus textos comentados, con

prólogo de Raimon (El mot i qui el vetlla).

1992: Aparece un CD antológico (Temps avall). Actua en Milán (Teatro Lírico) y participa en un especial de la RAI2. Comienza un trabajo paralelo como adaptador de Brassens y publica un primer CD (La mala herba) con 17 versiones. Canta en París (cinco días en el Théâtre de la Mainate), etc.

1993: Segundo CD sobre Brassens (Els Companys Primer). Actuaciones frecuentes: Valencia, Dénia, Palacio de Congresos de Perpinyà, Mallorca, Ripoll, Sète, Toulouse… Sus trabajos sobre Brassens llegan a Francia, Bélgica, Luxemburgo y el Quebec. TVE/Cataluña le dedica un especial de 30 minutos.

1995: Nuevo CD con temas propios (Brasa de Fènix), que presenta en L’Espai (Barcelona), y también en El Vendrell (Auditori Pau Casals), Terrassa, Mercat de Música de Vic, Igualada, París, etc. Escribe y adapta los textos de un CD de La Salseta del Poble Sec (Estic content que rutlli). Especial de una hora en TV3 (De prop). Estrena un espectáculo monográfico sobre Brassens (Fum de pipa i pèl de gat), que lleva a Barcelona, Manresa, Pau (Francia), etc.

1997: Graba un nuevo CD de temas propios (Núvols i Clarianes). Especial de una hora en TV3 (15 anys de cançons), grabado en concierto. Gana el Premio Agustí Bartra de poesía y de nuevo el Premio al Disco Catalán del Año (mejores textos) de RNE/R4. Escribe tres canciones para un CD de Dyango en catalán (Quan l’amor és tan gran). Canta en Mallorca, Festival Notes en Bulle (Francia), Capellades, Luxemburgo, Sarrebrück, etc.

1999/2000: Selecciona y traduce doce temas franceses (de Brassens, Ferré, etc) para el nuevo CD de Guillermina Motta (Íntim). Acaba su tesis doctoral (sobre la interrelación de las canciones francesa y catalana del s.XX), y publica un nuevo CD de temas propios: Somriures que mosseguen. Actuaciones en Valencia, Barcelona (Teatre Malic), Mallorca, Ibiza, Valencia, París (Trianon Palace), etc. El mes de abril de 2000, Proa/Enciclopèdia Catalana publica su Diccionari de la Cançó. TV3: De prop (concierto de una hora grabado en vivo).

2001: Más temas (esta vez en castellano) para Dyango. Actuaciones en Vaison La Romaine, Bédarieux y Sète (Francia), Ricaldone (Italia), Euskadi (con Anje Duhalde), Mallorca, Menorca, etc.

2002: Nuevo CD. Actuaciones en Barcelona (Barnasants, Palau de la Música, CAT –con Anje Duhalde), Almussafes, València, Cocentaina, Elx, Banyuls, Sta. Coloma, Vauvert, etc. Conciertos/conferencias sobre canción francesa en Vigo, Santiago, A Coruña, Barcelona, etc. Comparte el escenario con Georges Moustaki.

2003: Nuevo CD con versiones inèditas de Brassens, presentado a finales de mayo en el teatro Tantarantana (Barcelona) Musica prácticamente todo el libro póstumo del poeta Agustí Bartra El gall canta per tots dos. Conciertos en Mallorca, París (Forum Léo Ferré), Manresa, Les Borges Blanques, Donostia, Reus, Festival Chansons de Paroles de Barjac etc. TVE: Mix. Gana el premio CERVERÍ a la mejor letra de canción inédita y el premio LOLA ANGLADA de literatura juvenil.

2004: Graba el CD Entre la veu I els dits con el pianista y compositor Conrad Setó. Aparece su libro de narraciones Un príncep massa encantat (i altres personatges amb problemes). Colaboraciones con Mesclat, Dyango, etc. Actuaciones en Perpinyà, Béziers, Terrassa, Barcelona, etc. Guionista de los programas de Catalunya Ràdio y Catalunya Cultura Afectes molt especials y Obre’t d’orelles, con Guillermina Motta. Dirige y presenta La Senyora Cançó en Ona Música. Proyectos varios.

2005: Guioniza, dirige y presenta el programa Del llibre a l’orella (Catalunya Ràdio/Catalunya Cultura): 30 unidades de 1 hora dedicadas a la historia de la poesía en lengua catalana a través de las canciones. Canta en Dinamarca, Francia, etc, sin contar los territorios de lengua catalana. En noviembre, estrena el espectáculo La sínia i l’estrella (suite d’Agustí Bartra).

2006: Escribe una novela juvenil. Imparte más de 20 talleres de literatura en Instituto de toda Cataluña, así como cursoss en la SGAE y en el Colegio de Doctores i Licenciados. Aparece el CD dedicado a poemas de Agustí Bartra. Actúa en Utiel, Valldoreix, Guadix, Bruselas, Belgrado, Budapest, Gijón, etc. Adapta las canciones de La bande à Bonnot (Boris Vian) para un espectáculo teatral de Agustí Humet.

2007: Canta en Mataró, Reus (Teatro Bartrina), Motril, Loja, Tudela, Zaragoza, Praga, Gijón, etc. Má talleres literarios en IES catalanes. Comienza la publicación de su “Integral Abierta” en dobles CD. Ed. Barcanova publica la novela juvenil L’Okupa de cervells, que será prontro reeditada debido a su éxito. Estrena en el Romea (17-IX) una variante teatralizada de su espectáculo sobre Bartra, con Lluís Soler, Àngels Poch, Rosa Cadafalch y Pep Minguell, y con dirección de Carles Canut.

2008: Segundo y tercer dobles CD de la Integral. 41 talleres de literatura por toda Catalunya. Conciertos en Bristol, etc. Septiembre: presenta la exposición LA MORT I LA CANÇÓ en la sala Muncunill de Terrassa. Octubre: lleva lel espectáculo sobre Bartra a Guanajuato (Mèxic), para el Festival Internacional Cervantino. Canta en París (Intégrale Brassens i Espace C.Dente), Ibiza, etc.

2009: Canta en Itàlia (Nápoles, Bari), Praga y Suiza (Friburgo, Lausana, etc). Presenta en el Romea el 23 de febrero su espectáculo Els hereus dels trobadors, con Ferran Frauca, Lídia Pujol, Roser Batalla, Miquel Àngel Pascual (La Trinca) y el trio de Dani Espasa. El día siguiente, Agustí Humet estrena en el Institut del Teatre su espectàculo El temps de les cireres. Escribe las adaptaciones del CD Auteclàssic, de Joan Isaac y Luis Eduardo Aute, presentado en Perelada. Muchos talleres literaris y conciertos para IES, EEOOII, Universidades, etc.

2010: Barcanova publica su novela infantil El genial oncle Anastasi Muchos talleres literaris y conciertos para IES, EEOOII, Universidades, etc.. Aparece su nuevo CD de temas propios (A contraveu), que presenta en « Els Matins » de TV3 y obtiene una excelente acogida crítica y de público.. Escribe guiones y elabora dramaturgias para varios espectáculoss de la Fundación del Teatro Romea. Ayuda a Luis Eduardo Aute a escribir su primera cançión en catalán (“Somnis de la plaça Rovira”). Canta en Praga, Suizaa, Perpiñán, Toulouse, Terrassa, etc, etc

2011: El espectáculo (con guión y dramaturgia de Pujadó) Ovidi Montllor: l’artista, el cantant, el pallasso llena el Teatro Romea. Adapta al catalán la Cantate pour un coeur bleu de Allain Leprest y Romain Didier, y participa en la presentación en Barcelona con Didier, Enzo Enzo, 34 instrumentistas y una coral de 150 niños marroquíes y catalanes. Participa en un debate sobre Canción Francesa en el programa de TV· Millenium. Colabora con Lídia Pujol en la composición de varios temas. Canta en Friburgo, Saxon, Colliure, Toulouse, Barcelona (festival Barnasants), Caldes d’Estrac, etc, etc, y –junto con Olga Suàrez- lleva por todo el Pais Valenciano (Benicarló, Elx, Benimodo, Alicante, Cullera, Vila-Real, etc) con un gran éxito, el montaje Dos entre tants: el verí d’Estellés, que combina sus canciones con los poemas de V.A.Estellés. Realiza docenas de conciertos didácticos en IES y Universidades. Graba en directo el CD/DVD Maragall, paraula viva.

2012: Escribe varios libros infantiles y juveniles y queda finalista en el premio Barcanova de Literatura Infantil y Juvenil con La Serpentina i l’antiga família. Commemora el 30 aniversario de su primer disc con un concierto antológico que presenta en la sala Luz de Gas. Canta en La Garriga, Terrassa, Barcelona (Barnasants), Sta Coloma de Farners, Montpellier, Lleida, Nàpols, Tartu (Estònia), etc.

2013: Prepara un libro en castellano sobre la historia de la Cançión Francesa desde el s. XIX. Graba un nuevo CD monogràfic (Brassens, llum i ombra) con versiones de Georges Brassens. Trabaja en Itinerarios Didàcticos de Lengua y Literatura para alumnos de ESO. Ed. Barcanova publica las novelas El ficcionauta y La Serpentina i l’antiga família, y el libro de textos breves Paraules d’amor, y Cruïlla, su libro de narraciones La guerra dels mots. Prepara un nuevo CD de temas propios para 2014 y muchos otros proyectos.

[:fr]

Né en 1959, il fait des études de Philologie et travaille comme professeur de Langue et Littérature depuis 1982, la même année où il enregistre son premier 33t: El temps dels fanals en flor.

Depuis 1983, il écrit aussi sur les chansons de l’Europe (surtout la Catalane et la Française) dans plusieurs journaux et revues: Serra d’Or, Avui, Revista Musical Catalana, Cahiers d’études Léo Ferré, etc.

1984: Il publie un 2ème disque (Calaix de sastre) et dirige une émission radio sur chanson à la Cadena 13 de Barcelone. Il se produit un peu partout (aussi en dehors des Pays Catalans: Madrid, Saragosse…) et enregistre plusieurs émissions pour TVE et TV3: Fes Flash, Taula de so

1986: Troisième album (Papiroflèxia). 1987: Scénariste à RNE/R4. Il écrit des chansons pour d’autres chanteurs, dont Maria-Josep Villarroya. TVE et TV3: Te o cafè, Música Vista, etc.

1988: Quatrième album: Mel i Vinagre, présenté en public à TV3 avec un grand orchestre. Prix du Disque Catalan de l’Année (RNE). Participe au disque collectif Tocats de Nadal.

1989: Terrassa fait de lui le capgròs de l’année: on bâtit une tète géante à son image, qu’on promène dans les rues les jours de la Fête de la ville. Il publie sa traduction de La tour des miracles (G.Brassens) et commence à adapter des chansons du maître sétois. Chante à Paris, en Sardeigne, au Pays Basque, etc.

1990/1: Cinquième disque: Ambaixador d’Enlloc. L’année suivante Ed.Columna publie un livre avec tous ses textes (El mot i qui el vetlla). Chante à Milan (Teatro Lirico) dans un Festival Brassens, avec Paco Ibáñez, Joël Favreau, etc.

1992: Compilation en CD: Temps Avall. Chante plusieurs jours au Théâtre de La Mainate à Paris, et un peu partout en Catalogne, aux Baléares et au Pays Valencien. Premier CD monographique dedié à ses adaptations de Brassens: La mala herba.

1993: Deuxième CD avec des chansons de Brassens: Els companys primer.

1994: Chante à Perpignan (Palais des Congrès), Dènia, Madrid, Sète (Espace G.Brassens, avec Valérie Ambroise)… Emission spéciale d’une demie heure à TVE.

1995: Nouveau CD avec ses propres chansons (Brasa de Fènix) presenté a L’Espai (Barcelone), Terrassa, Vic, Igualada, El Vendrell, Madrid (La Cuarta Pared), etc. Émission d’une heure à TV3. Adapte quelques chansons de l’orchestre de Ray Ventura pour un CD de La Salseta del Poble Sec (Estic content que rutlli). Chante ses adaptations de Brassens à Barcelone (Théâtre de l’Institut Français), Manresa, Pau, etc.

1997: Nouveau CD (Núvols i Clarianes) qui gagne encore le Prix du Disque Catalan de l’Année de RNE. Son spectacle de présentation, avec plusieurs invités, est enregistré et diffusé (trois fois) par TV3. Gagne le Prix de Poésie Agustí Bartra. Écrit plusieurs chansons pour le nouveau CD du chanteur Dyango (Quan l’amor és tan gran) et des adaptations pour une émission de TV3 (Bojos pel ball).

1998/2001: Écrit douze adaptations de chansons françaises (Trenet, Brel, Perret, Ferré, Barbara, Lemarque, Laffaille, Nougaro, etc) pour un disque de Guillermina Motta (Íntim) qui paraît en mars 1999. Chante à Majorque, Artigues (Notes en Bulle 1998), Festival Ribermusic, Luxembourg, Saarbrück, Paris (Trianon)… Il chante en février 99 six jours dans une salle de Barcelone (rien que du Brassens), et fait plusieurs concerts avec son spectacle habituel. Sort un nouveau CD (Somriures que mosseguen) en janvier 2000. Passe son doctorat avec une thèse sur la Chanson francophone et Catalanophone du XXème siècle: une partie est publiée en avril 2000 par Éd. Proa/Gran Enciclopèdia Catalana (Diccionari de la Cançó). TV3: De prop. Chante à Ricaldone, Sète, Montpellier, Mauguio, Bédarieux, Vaison la Romaine, Bilbao, Majorque, Menorque…

2002: Nouveau CD: Estabilitat Precària. Chante dans plusieurs villes du Pays Valencien et de Catalogne (Palau de la Música de Barcelone, etc) et en France (Vauvert, etc).

2003: Nouveau CD avec 18 adaptations de Georges Brassens, présenté fin mai au Théâtre Tantarantana(Barcelone). Concerts: Forum Léo Ferré –Paris-, Donosti, Majorque, Reus, Manresa, Les Borges Blanques, València, Festival Chansons de Parole (Barjac), etc. TVE: Mix d’avui. Prix Cerverí au meilleur texte inédit de chanson et Prix Lola Anglada de Littérature pour la Jeunesse.

2004: Il dirige et présente une émission radio (LA SENYORA CANÇÓ) sur les chansons d’Europe. CD et spectacle piano-voix avec le pianiste et compositeur Conrad Setó (ENTRE LA VOIX ET LES DOIGTS): un bilan de 22 ans de chansons. Il présente son spectacle sur la Chanson Française (LE JARDIN EXTRAORDINAIRE) dans les Ecoles Officielles de Langues de toute l’Espagne. Concerts à Perpignan, Luxembourg, Barcelone, Terrassa, Copenhague, etc. Sort un premier livre de contes. Écrit deux émissions radio hebdomadaires pour Guillermina Motta (Catalunya Ràdio).

2005: Chante à Baho (Roussillon), Barcelone, Essaouira (Maroc), Gandia, Festival Muratalentes (L’Auvergne), etc. Écrit et présente une émission sur poésie et chanson pour Catalunya Cultura. Met en musique le livre posthume du poète Agustí Bartra:.

2006: Sort le CD avec poèmes d’Agustí Bartra. Chante à Prague, Bruxelles, Barcelone, Rià, Saint Pierre des Forcats, etc.

2007 : Spectacle Bartra theatralisé avec quatre comédiens et cinq musiciens, presenté au Théâtre Romea de Barcelona. Apparaît son premier roman pour la jeunesse (L’OKUPA DE CERVELLS) qui connaît bientôt plusieurs réeditions. Commence la publication d’une « Intégrale Ouverte » en doubles CD.

2008: Deuxième et troisième doubles CD de l’Intégrale. 41 ateliers de littérature partout en Catalogne. Chante à Bristol, etc. En Septembre, il présente l’exposition La Mort i la Cançó.. Octobre: il emméne le spectacle sur Bartra à Guanajuato (Mexique), pour le Festival Internacional Cervantino. Concerts à Paris (Intégrale Brassens et Espace C.Dente), Eivissa, etc.

2009: Il chante en Italie (Naples, Bari), Prague et Suisse (Fribourg, Lausanne, etc). Il présente au Romea Els Hereus dels Trobadors, avec Ferran Frauca, Lídia Pujol, Roser Batalla, Miquel Àngel Pascual (La Trinca) et le trio de Dani Espasa. Agustí Humet crée à l’Institut del Teatre son spectacle El temps de les cireres. Il écrit les adaptations du CD Auteclàssic, de Joan Isaac et Luis Eduardo Aute.

2010: Barcanova publie son roman pour enfants El genial oncle Anastasi. Atelierset concerts pour lycées, Écoles de Langues, Universités, etc,. Sort un nouveau CD de chansons écrites et ciomposées par lui (A contraveu), presenté à « Els Matins » de TV3 et qui rencontre un beau succès de critique et de public. Il écrit des scénarios et des dramaturgies pour plusieurs spectacles du Théatre Romea.. Concerts à Prague,, Suïsse, Perpignan, Toulouse, Terrassa, etc, etc

2011: Le spectacle Ovidi Montllor: l’artista, el cantant, el pallasso remplit le Théâtre Romea. Il adapte au Catalan la Cantata per a un cor blau d’Allain Leprest et Romain Didier, et participa à la présentation à Barcelone avec Didier, Enzo Enzo, 34 musiciens et un choeur de 150 enfants marocains et catalans. Il participe à un débat sur la Chanson Française à l’émission TV· Millenium. Il chante à Fribourg, Saxon, Collioure, Toulouse, Barcelona (festival Barnasants), Caldes d’Estrac, etc, etc, i -avec Olga Suàrez- il promène dans le Pays Valencien (Benicarló, Elx, Benimodo, Alacant, Cullera, Vila-Real, etc) avec un grand succès, le spectacle Dos entre tants: el verí d’Estellés, que combine ses chansons avec les poèmes de V.A.Estellés. En novembre, il enregistre en public le CD/DVD Maragall, paraula viva.

2012: Il écrit plusieurs livres pour les enfants et la jeunesse et est finaliste du Prix Barcanova avec La Serpentina i l’antiga família. Il commémore le 30ème anniversaire de la sortie de son premier disque avec un concert anthologique qu’il crée à la salle Luz de Gas. Il chante à La Garriga, Terrassa, Barcelona (Barnasants), Sta Coloma de Farners, Montpellier, Lleida, Naples, Tartu (Estonie), etc.

2013: Il travaille sur un livre consacré à l’histoire de la Chanson Française depuis la fin du XIXème siècle. Il enregistre un nouveau CD (Brassens, llum i ombra) avec des nouvelles adaptations de Georges Brassens. Il écrit des Itinéraires Pédagogiques de Langue et Littérature. Ed. Barcanova publie les romans El ficcionauta et La Serpentina i l’antiga família, et le livre de textes courts Paraules d’amor, et Ed.Cruïlla, son livre de contes La guerra dels mots. Il prépare un nouveau CD avec ses chansons pour 2014 et beaucoup d’autres projets.

[:en]

Born in 1959, Miquel Pujadó wrote his first songs when he was 15 years old, and started to sing on stage with Catalan singers as Lluís Llach, Pi de la Serra or Raimon in 1976.

His first album released in 1982, the same year when he finished his studies of Philology at the Autonom University of Barcelona. He worked a long time (20 years) as a teacher of Language and Literature, without ceasing his activities as a singer-songwriter. He has been on stage in Copenhaguen, Paris, Milan, Budapest, Prague, Madrid, Brussels, etc.

Miquel Pujadó has been written many songs for other groups, musicians and singers, as: La Salseta del Poble Sec, Dyango, Guillermina Motta, Paco Muñoz, Casellas Sextet Folk, Lídya Casaprima, Maria Josep Villarroya, TV3 Orchestra, Titot, Mesclat, Manel Camp, Blues de Picolat, etc.

He knows very profoundly European songs, specially French and Catalan Song of the XXth Century. In 2000, he becamed Doctor in Philology with a thesis about both songs compared. One part of this thesis was publied as Diccionari de la Cançó. Dels Setze Jutges al Rock Català (Ed. Proa, 2000). He has been written and still writes hundreds of articles about Song for magazines or newspapers as SERRA D’OR, REVISTA MUSICAL CATALANA, CAHIERS D’ÉTUDES LÉO FERRÉ, etc, and he writes and/or conducts and presents SEGONS LA LLUNA (It depends of the Moon), LA SENYORA CANÇÓ (Mrs. Song) and DEL LLIBRE A L’ORELLA (From the Book to the Ear), in Catalunya Ràdio, an important Catalan broadcasting station. He’s the author too of many novels and childrenbooks.

The essential artistic goal of this highly acclaimed singer-songwriter is the pursuit of a coherent career that put across his personal philosophy and his vision of the world in his songs, something he has been doing for more than 25 years now, having burst on the music scene as a defender of Catalan song at a moment in time when the Cançó was passing across a difficult moment. A token of his constancy are his more than 12 albums with his own songs –three others are devoted to his adaptations of Georges Brassens’s great songs-, and his own solid and highly respected career. He has worked in theatre, radio and television and the lyrics of his songs are also available in book form, together with narratives (he has written with success several novels for children and young people) and his translations of other writers.

[:]